Nota contabila
Se poate adauga manual sau pe baza de sablon.
Adauga nota contabila – deschide o fereastra noua (aceeasi ca la inregistrare nota contabila – adauga nota contabila) in care se completeaza: nr. document (nu este obligatoriu de introdus), data, nr. nota contabila (nu este obligatoriu de introdus), partener, total document, observatii. Daca se doreste “trimiterea” si in declaratia 394 se va aplica bifa corespunzatoare chiar din aceasta fereastra.
Pentru o evidenta in trezorerie, se completeaza total document, care apoi, prin bifarea Dosarul facturi de incasat sau Dosarul facturi de plata face trimitere directa la plati sau incasari (cu efecte in trezorerie – de unde sunt operate pentru stingere); prin aplicarea bifei alte note contabile, nu mai face necesara trimiterea in plati sau incasari in trezorerie.
Prin aplicarea bifei corespunzatoare, se va realiza Inregistrarea in jurnalul de productie chiar daca este vorba de un cont de venit (ex: 704); in mod automat, chiar fara aplicarea bifei, se va intampla acest lucru pentru conturile de cheltuieli (poate ajuta la gestionarea provizioanelor – atunci cand ele sunt constituite sunt considerate o cheltuiala, iar cand sunt anulate, constituie un venit).
In continuare se alege (sau se completeaza manual) contul debitor (ex: 301.01), partenerul debitor (daca este cazul), contul creditor (ex: 401.01), partenerul creditor (se alege din dosar parteneri), se introduce valoarea, nr. jurnal TVA (ex: 3 – alte bunuri si prestari servici pentru nevoile firmei baza 19/24); se completeaza campul pentru explicati (ex: achizitii).
Daca se intentioneaza pastrarea evidentei si in contabilitatea de gestiune, atunci vor fi completate si campurile: cont de gestiune, clasificare cheltuieli, centru de cost, comanda productie (daca este precizata, o cheltuiala va fi distribuita direct pe acea comanda de productie).
Daca se alege un cont de efect (403), se va putea adauga si un efect din dosar efecte de plata/incasare pentru a fi „stins”. In momentul salvarii unui astfel de document, acel efect (vezi trezorerie – dosar efecte de platit/incasat ) nu va mai fi prezent in dosarul efectelor de platit/incasat, decat in „istoric”, adica in efecte decontate.
Dupa introducerea tuturor informatiilor, se apasa butonul Adauga care va prelua in mod automat aceste informatii si le va introduce in tabel. Se pot completa mai multe pozitii, modificand conturile, sumele si explicatiile. In acest moment, daca nu se modifica nimic in cont debitor/ creditor si celelalte campuri, prin apasarea butonului Adauga se “cloneaza” practic ultima inregistrare.
Se pot de asemenea Adauga si note “goale” in tabel, pentru a fi apoi completate direct acolo. Dupa explicatii se introduc contul de gestiune, clasificarea si centrul de cost, dupa care se alege comanda productie – face trimitere la dosar comenzi de productie, de unde se alege comanda careia ii corespunde cheltuiala respectiva.
Documentele care sunt operate din gestiune nu pot fi sterse din aceasta fereastra, in schimb pot fi modificate.
Nota contabila pe baza de sablon
Fereastra cuprinde in partea de sus campurile pentru: nr. document, data, nr. nota contabila. In continuare, butonul Import sablon este cel care permite deschiderea ferestrei dosar note contabile, unde in partea stanga se regasesc sabloanele deja definite. In partea dreapta a ferestrei sunt explicatiile pentru fiecare sablon (contul debitor, contul creditor, jurnal, formula). Se alege un sablon (ex: deconturi) si automat el va fi “tras” in tabelul notei contabile, avand campurile contul, partener debitor, contul, partenerul creditor, jurnal, observatii. Se va completa Valoarea (automat va fi calculat si TVA-ul in cazul acesta). Dupa ce se introduce nr. document si data se poate Salva.
Prin importul sablonului, nu se mai completeaza toate conturile manual, ele fiind „trase” automat in tabel, impreuna cu observatiile corespunzatoare.
Ajuta foarte mult pentru situatii reperititve (ex: salarii) cand prin folosirea sabloanelor se opereaza mai rapid notele contabile.
Orice nota contabila poate fi clonata in tabelul corespunzator din fereastra fisa contului din luna curenta.
Operatiunea este simpla: se alege un cont, pentru care in tabel vor fi afisate toate notele aferente din luna. Click dreapta pe nota dorita si apare optiunea cloneaza nota contabila, care va trimite la fereastra de adaugare a unei note contabile, cu toate informatiile de la nota initiala. Aici se vor putea foarte usor modifica toate elementele pentru noua nota contabila – nr doc., data, valoarea, partenerul samd.