Antecalculatii de pret

 

Fereastra este impartita in mai multe zone, care permit introducerea si extragerea de informatii.

O calculatie de pret poate fi realizata prin mai multe metode, Smartis oferind numeroase personalizari in functie de dorinta utilizatorului.

 

In primul rand, se poate realiza un antecalcul pornind de la un articol – astfel, se alege din campurile cod articol sau denumire articol (care fac trimitere la dosar articole) articolul dorit. Se va alege din dosar si se va valida articolul urmarit si se va putea apasa butonul Aplica Structuri/Norme de produs, care va prelua toate informatiile pentru produsul respectiv: materii prime/servicii, semifabricate, manopere sectii, manopere cost proiectare produs (daca exista), ore masina/tarife (care fac referire la amortizarea acestora si sunt importate din tehnologii).

 

 aplica_structura

 

In continuare, se introduce (daca nu este afisat automat pentru ziua respectiva) cursul valutar si se apasa butonul Aplica curs valutar, iar apoi se selecteaza una din variante: aplica numai preturi in lei, aplica numai preturi in euro, aplica preturi in lei si preturi in euro, aplica preturi in euro si preturi in lei sau fara conditie de preturi si se apasa butonul Aplica preturi.

 aplica_curs_preturi

 

Acum se poate realiza calculul, prin apasarea butonului Start calcul. In cele doua pagini corespunzatoare pentru detalii calculatie de pret vor fi afisate calculatiile in lei si calculatiile in euro.

 

 start_calcul

 

 

In celelalte pagini vor fi precizate materiile prime/serviciile, semifabricatele, manoperele sectii samd. Ex: in pagina de manopere sectii, vor fi precizate pentru fiecare sectie in parte, procentele si sumele corespunzatoare pentru CGS, CIFU in lei si in euro. Daca se doreste, se poate bifa „aplica CGS si CIFU din sablonul general”, care va determina preluarea pentru toate sectiile a procentelor generale (pentru luarea in considerare a aplicarii, va trebui apasat din nou butonul Start calcul, care va recalcula, aplicand aceleasi procente tuturor sectiilor). Daca nu se bifeaza, atunci va ramane personalizarea acestor procente pentru fiecare sectie in parte.

 coeficienti

 

Procentele generale de calcul se regasesc in partea dreapta a paginii detalii calculatii de pret si contin: chelt. de transport, CIFU, CGS, CGA, cheltuieli de desfacere (CD), rata profit si TVA.

 

modif_proc_gen

 

Ele sunt editabile si aici si provin din dosarul coeficienti generali pentru calculatie de pret (pot exista mai multe, si selecta din ele -  cu click dreapta - care este cel implicit, adica acela care va fi preluat automat in calcul).

 

coeficienti_generali

 

Acesti coeficienti generali pot fi insa modicati dupa cum considera utilizatorul ca doreste realizarea calculului (ex: poate sa modifice CIFU, sau rata profitului), generand rezultate diferite la recalculare, practic un pret final diferit.

 

In acelasi timp, coeficientii pentru fiecare sectie se regasesc in dosarul coeficienti aplicati la manopera pentru calculatia de pret. Aici sunt CIFU, CGS, contributii salariale, sub forma de sabloane corespunzatoare pentru fiecare sectie si avand coduri specifice. Astfel se va putea face legatura cu dosar sectii din fise tehnologice – ex: din print screen, cu evidentierea tarifului orar.

 coeficienti_manopere_sectii

 

 

In pagina Materii prime/servicii, utilizatorul poate realiza numeroase modificari, chiar pe o structura „importata”. Ex: poate sa stearga anumite pozitii (selectarea pozitiilor dorite, apoi apasarea butonului sterge), poate sa adauge o structura noua (click dreapta in tabel – adauga structura noua, putand preciza atat cantitatea, dar avand si posibilitatea de a bifa importa manopera si semifabricate, „tragand” astfel si aceste informatii despre noua structura). In acest fel, se poate construi un nou produs, adaugand stuctura dupa structura si pastrandu-le in intregime sau doar pe parti componente pentru acel nou produs.

 adauga_structura_noua

 

Tot cu click dreapta in aceasta pagina se poate aplica pretul in lei si pretul in euro, precizand pentru pozitiile dorite valoarea corespunzatoare, precum si cursul valutar. In tabel pot fi modificate preturile, daca utilizatorul considera ca cele preluate automat nu sunt corecte, dar si cantitatile utilizate din fiecare.

 

Dupa fiecare modificare se apasa butonul Start calcul pentru a reevalua informatiile introduse.

 

In plus, se poate realiza si o adaugare independenta – din butonul Adauga se genereaza o pozitie noua in tabel, unde se vor completa informatii fie prin trimitere la dosar articole si selectand de acolo un produs, fie prin completare manuala a unei intrari noi (ex: transport –  caz in care noua pozitie nu va mai primi bifare pentru provenienta din structura si nici din nomenclator (nu provine din dosar articole), dar i se va putea aplica bifa de „serviciu” si va putea sau nu beneficia de CGA. Daca este un articol din dosar articole, atunci el va „primi” bifa ca existand in nomenclator, dar nu si intr-o structura.

 adaugare_individuala

 

In pagina de detalii calculatie de pret sunt de altfel si semnalizate separat materiile prime la care nu s-a aplicat CGA.

 

Asemanator se opereaza si in pagina de semifabricate unde vor fi indicate orele efective de prelucrare, orele de pregatire, total ore si ore masina (unde exista din manopere). Aici se poate adauga, din butonul desemat, o pozitie noua care fie face trimitere la dosar articole, fie permite introducerea manuala a unui semifabricat.

 

In pagina manopere sectii se pot modifica atat timpii pentru fiecare sectie, cat si tarifele pentru fiecare din ele (practic, informatiile importate si prezentate aici pot fi si ele editate, in functie de cum considera utilizatorul ca sunt mai aproape de realitate). De asemenea, pot fi modificati coeficientii pentru CIFU, CGS sau contributiile salariale.

 

Pagina manopere cost proiectare produs poate fi si ea personalizata pentru adugarea la costul final al produsului. Astfel, se poate selecta sectia (ex: proiectare), totalul orelor, tariful orar in lei si euro, contributiile, CGS, CIFU samd. Informatiile vor fi adaugate automat la costul produsului cand se apasa din nou butonul Start calcul. In acest moment, s-a adaugat la manopera totala si manopera de la proiectare produs. Pentru o delimitare mai buna a activitatilor si a manoperelor pentru proiectare, exista posibilitatea de a stabili anumite etape, defalcand astfel manopera totala a proiectarii pe etape de lucru.

 manopere_proiectare

 

Pagina ore masina/tarife – se refera la amortizarea utilajelor ce deservesc societatea. Aici se va alege utilajul (trimitre la dosar utilaje), precizand numarul de ore de lucru, tariful orar in lei, cursul valutar, tariful orar in euro, rezultand dupa Start calcul - total cheltuieli, care vor fi aplicate la pretul final al produsului. (vor fi evidentiate in cheltuieli de intretinere si functionare a utilajelor – CIFU, adaugandu-se la cel deja existent).

 

Preturile pentru materii prime si semifabricate sunt preluate din nomenclatorul de articole (dosar articole), din coloana pret prestabilit (in lei sau in euro). Mai mult, in dosar articole, prin click dreapta, se poate aplica un pret prestabilit si apoi, pentru a nu mai fi actualizat, se poate si bloca.

 


 

O alta modalitate de a introduce o calculatie de pret – se bifeaza calculatie comanda, apoi se selecteaza cod bare comanda. Se va deschide dosar comenzi productie de unde se va alege o comanda si se valideaza alegerea. Se revine in pagina de calculatie unde se apasa butonul Aplica comanda. Automat vor fi importate toate materiile prime/serviciile corespunzatoare acelei comenzi de productie. Daca se bifeaza si materii prime din consum, vor fi afisate din totalul materiilor prime doar acelea care au fost deja utilizate in consum (incluzand si preturile corespunzatoare pentru acele consumuri care au fost operate in contabilitate). Se va apasa apoi Aplica preturi, operatiune prin care se vor identifica in program preturile pentru fiecare element component al comenzii de productie.

 

aplica_comanda

 

Se mai pot prelua elemente dintr-o comanda din productie prin click dreapta in tabelul de materii prime/servicii – importa din comanda de productie pe baza de comanda - trimitere la dosarul de comenzi de unde se alege comanda dorita, apoi din pagina materiale pentru consum se vor putea alege doar acele materiale care intereseaza pe utilizator. Se face selectia lor, iar prin validare ele vor fi automat „trimise” in pagina de calculatie.

 

 import_comanda_selectie

 

Chiar daca se preia o comanda in intregime sau doar elemente din ea, programul sugereaza automat denumirea calculatiei, dar si denumirea articolului. Ambele insa pot fi modificate dupa cum doreste sa le denumeasca utilizatorul.

 

Mai mult, se poate chiar importa dintr-un fisier Excel – conditionat de stabilirea coloanelor si a ordinii lor.

 import_din_excel

 

Astfel, toate aceste metode reprezinta posibilitati multiple de adaugare a unor elemente pentru realizarea unei calculatii.

 

 


 

Dosar calculatii de pret

Aici sunt cuprinse toate antecalculatiile realizate in Smartis. Partea de sus a ferestrei afiseaza informatiile generale despre antecalculatii (denumire, nr. comanda, curs, preturi in lei/euro, procente si sume regii, profit, costuri transport, desfacere samd), iar in partea inferioara se gasesc aceleasi pagini de informatii ca in fereastra de adaugare calculatie: materii prime/servicii, semifabricate, manopere sectii, manopere cost proiectare, ore masina/tarife etc.

 dosar1

 

In partea de jos a ferestrei se gasesc butoanele pentru tiparire – sintetica si completa. Tipareste calculatie sintetica – va deschide tipizatul de tiparire in care sunt prezente materiile prime, cheltuielile de transport, manopere si contributii salariale, CIFU, CGS, CD, rata profit, pret de vanzare, cheltuieli directe totale, cheltuieli indirecte totale, pret unitar ofertat.

 

Tipareste calculatie completa – va cuprinde, pe langa pagina sintetica, si alte pagini de informatii: detalierea materiilor prime si a serviciilor, a manoperelor pe sectii, manopere cost proiectare samd.

 tipareste

Click dreapta in tabelul din dosar permite realizarea unor operatiuni: cloneaza calculatia de pret; aplica – pret ofertat in lei/euro (poate fi mai mare decat calculatia realizata, daca se urmareste un target superior de vanzare); aplica valoare ofertata in lei/euro; modifica – date planificate comercial, proiectare, tehnologie, productie, logistica, manager (se deschide o mini-fereastra unde se va alege responsabilul, resursele alocate –ore, termenul limita, putandu-se aplica si bifarea pentru verificat); arhiveaza calculatiile de pret; dezarhiveaza calculatiile de pret; export in Excel. Optiunea cloneaza calculatia de pret va deschide din nou fereastra de calculatie, unde se pot aduce modificari variantei initiale, prin toate modalitatile descrise anterior si apoi salva sub o alta denumire.

 click_dr

 

Bineinteles, o calculatie poate fi modificata in dosarul calculatiilor, prin apasarea butonului din partea inferioara a ferestrei, operatiune care va deschide calculatia selectata in vederea efectuarii modificarilor.