Compensari

 

Fereastra cuprinde: nr. ordin de compensare, data, suma compensata, nr. nota contabila. Compensarile ajuta la stingerea unor datorii intre doi sau mai multi parteneri si presupun renuntarea la operatiunile care implicau banii efectivi.

 

compensari 

 

In partea de sus sunt afisate facturile de plata, pentru un partener care se va alege din dosar parteneri. Se va introduce contul debitor (401) si se adauga una sau mai multe facturi din dosarul de facturi corespunzatoare acelui client.

 

Asemanator se va proceda si pentru partea de jos a ferestrei unde se regasesc facturile de incasat – se alege partenerul, se introduce contul creditor (411) si se adauga documentul cu valoarea dorita pentru compensare (dintr-o factura se poate compensa doar o parte din valoare, restul „stingandu-se” prin alte modalitati).

Se salveaza si se poate vizualiza compensarea in dosarul compensarilor.

 

 

Dosar compensari

 

Partea de sus afiseaza compensarea realizata, afisand nr. documentului, data, suma compensata, furnizorul, clientul, contul debitor, contul creditor, operatorul, data si ora operarii.

 

In tabelul din partea de jos a dosarului sunt explicatiile pentru fiecare compensare in parte. Vor fi precizate valorile compensate (ex: pentru o suma compensata de 8500 in tabelul de sus, aici informatiile vor fi detaliate – factura 1 de plata – 4500, factura 2 de plata – 1370, factura 3 de plata - 2630, precum si datoria de 8500 pe care firma o avea catre acel partener). Astfel se „sting” 3 facturi pe care le avea firma cu datoria pe care partenerul o avea catre firma.

 

dosar_compensari

 

De asemenea, si in aceasta fereastra se vor realiza operatii contabile, de data aceasta aferente compensarii – ex: de pe debitul contului 401 pe creditul contului 411 cu valoarea specificata.

 


 

Girari

Fereastra de adaugare propune spre completare urmatoarele informatii: nr. document, data, valoarea, nr. nota contabila, contul debitor/creditor, partenerul, explicatiile, efectul de plata/incasare emis de..., total efect.

 

girari

 

Asemanator cu pagina de compensari, se adauga facturile – din butonul alegeti factura.

 

Practic, este o operatiune in trei, realizandu-se un schimb de efecte pentru anumite sume. Ex: firma are de incasat o suma de la un client, cu plata la 60 de zile. Dupa 10 zile firma cumpara de la un tert o marfa cu plata la 50 de zile. Daca acel tert este de acord, se gireaza cu instrumentul (CEC, bilet la ordin) pe care firma l-a primit de la client catre el, astfel "stingandu-se" datoria fata de el (intreaga sau partial, in functie de valoarea instrumentului de plata).