Calcul salarii

 

Simulare calcul salarii

Ajuta la realizarea unei simulari pentru calculul salariilor pentru o luna. Prima operatiune in cazul unei firme noi utilizatoare de Smartis este aceea de a realiza import luna, care va "trage" din program toate informatiile introduse cu privire la salarizare corespunzatoare lunii respective.

Fereastra cuprinde in partea de sus numarul de zile lucratoare din luna, impozitul pe venit si posibilitatea de bifare pentru calcul realizat in acord. Se poate de asemenea selecta unul sau mai multe compartimente pentru prelucrare.

simulare1

Sunt 4 pagini principale: detalii salarii, rezumat salarii, centralizator contributii grupat dupa compartiment si centralizator sporuri.

Mai pot fi selectate pentru prelucrare si alte informatii – pin bifare: calcul realizat cu prime, calcul realizat cu BO (daca este aplicata, se iau in considerare concediile medicale la realizarea calculului), calcul realizat cu CO, calcul in functie de pontaje (cele introduse in pontaje; daca nu este aplicata bifa, se iau in considerare normele), calcul in functie de avansurile acordate (se refera la acele “alte avansuri” acordate). Daca nu este nicio bifa aplicata, atunci se calculeaza fara a se tine cont de prime, de ore pontate samd.

Detalii principale

Pagina contine in mod tabelat toti angajatii firmei, cu informatiile corespunzatoare fiecaruia:

  • Marca, nume si prenume, functia, compartiment
  • Total cheltuieli salariale
  • Realizat in acord
  • Procent prime
  • Tarifar ora/tarifar
  • Salariu realizat
  • Total ore samd (a se vedea detalierea la prelucrare salarii)

  

Rezumat salarii - pagina prezinta in mod succint sumele pentru fiecare angajat in privinta salarizarii

rezumat_salarii

Centralizator compartiment - pagina prezinta cheltuielile salariale ale firmei, cumulate pe fiecare departament in parte

  centr_compartiment

  

Centralizator sporuri

Prezinta o vizualizare a sporurilor pe care le acorda firma , detaliata pentru angajatii care se incadreaza pentru a primi acel spor. Pagina contine numele si prenumele angajatului, salariul compartiment, tarifar, denumire spor,  valoare spor. Coloanele pot fi “mutate” pentru vizualizare dupa cum doreste operatorul.

 centr_salar

 

Detaliere pe angajat

Fereastra prezinta in partea stanga, in tabel, marca, numele si prenumele, precum si compartimentele din care fac parte. In partea dreapta sunt prezentate informatiile pentru fiecare angajat (se schimba corespunzator cand se trece de la un angajat la altul): detalli ore – totale si pontate, contributii angajat /angajator si salarizare.

detalii_salarii

 

Practic, aceasta fereastra poate fi considerata un fel de fluturas, dezvoltat pe verticala, prin care se observa toate detaliile de salarizare, de la venit brut pana la venit si salar net.

 

Calculator venit brut

Mini-fereastra ajuta la calcularea venitului brut si a contributiilor, plecand de la un salariu net.

Se introduce numele si prenumele in campul liber din partea superioara, si pe urmatorul rand se introduce salariul net. Automat vor fi calculate totalul contributiilor, venitul brut, totalul contributiilor platite de angajator, precum si total cost salariat. (ex: pentru un salariu net de 1.500 lei, venitul brut este de 2.139 lei, total contributii 353 lei, total contributii angajator 595 lei si total cost salariat 2734 lei).

calc_venit

Procentele pentru impozit, CAS, sanatate, somaj etc sunt editabile, putand fi modificate in functie de precizarile legislative in vigoare. De asemenea, introducerea unei deduceri va afecta baza de impozitare si implicit va micsora valoarea impozitului.

 

Centralizator state de plata

Ofera spre vizualizare 3 pagini: salarizare cu parte fixa, salarizare si centralizator dupa compartimente.

Salarizare cu parte fixa – prezinta toate salariile platite angajatilor din momenul in care au inceput sa fie operate plati salariale in Smartis.

Sunt cuprinse asadar informatii: an, luna, marca, nume si prenume angajat, functia si compartimentul – coloane fixe, de unde si denumirea paginii; in continuare sunt informatiile legate de cheltuieli totale cu salarizarea, ore lucrate, pontate , norme de lucru, ore speciale, contributii, salar net, avansuri,  si in final restul de plata.

 

 

Analiza salarizare

Fereastra prezinta o multitudine de coloane disponibile pentru a fi “trase” in campurile special destinate (sunt asa-numitele “pivot-table”), unde un utilizator poate sa aduca spre vizualizare orice informatie doreste pentru a o corela cu anumite date. (ex poate sa traga Luna in dreptul coloanelor, numele Angajatului in dreptul randurilor, si Salariul net in dreptul datelor; astfel se va putea vizualiza situatia salariului net pentru fiecare angajat in parte pe fiecare luna din an).

Partea de jos permite actualizarea statelor de plata, precum si tiparire selectie (daca se selecteaza anumite pozitii din tabel), precum si posibilitatea de Export in Excel.

 

 

Situatii statistice privind salarizarea

Din partea de sus se denumeste in campul liber varianta si din butonul alaturat se realizeaza Importul.

Cand se da click pe Import – se vor “trage” in tabel informatiile din luna legate de salarizare, fiind afisate chelt. salariale raportate la tarifar (chelt. totale atat pentru angajator cat si anjajat), chelt. sal. raportate la sal realizat (suma realizata pentru luna respectiva – cat a muncit respectivul), chelt salariale la total venituri (care poate fi mai mare decat realizat, adaugandu-se prime, concedii etc) si ratele:

  • Rata realizat/tarifar – daca este cu “-“, va semnifica o scadere cu “x” (cat este afisat)  la suta ( = rata intre b si a);
  • Rata total cheltuieli/ realizat ( = rata intre c si b)
  • Rata total cheltuieli/tarifar ( = rata intre c si a)

Definitie cheltuieli:

  • Chelt. salariale raportate la tarifar = a
  • Chelt. salariale raportate la salariul realizat = b
  • Chelt. sal raportate la total venituri = c

In continuare sunt prezentate contributiile angajatorului, venitul brut, salariul net, salariul realizat fara prime, prime, procent realizari, procent prime, ore pontate, ore suplimentare.

Partea de jos a ferestrei permite Tiparire (se genereaza un tipizat tabelat) sau Export in Excel.

 

Prelucrari salarii

Reprezinta cea mai importanta fereastra din cadrul meniului Salarii. De aici se calculeaza salariile intr-o firma.

calc_sal1

Butonul Start Calcul permite realizarea automata a calculatiilor pentru salarii pentru toti angajatii din firma.

Partea de jos a ferestrei mai contine si butonul pentru Stat de plata, care va afisa toti angajatii cu informatiile corespunzatoare (afisare pe 2 randuri, pentru incadrare in format A4). Vor fi cuprinse date despre: salariu tarifar, ore supl., zile lucr., zile intr., CO, N, Sporuri perm, spor ore suplimentare samd.

In momentul in care se salveaza, automat datele calculate vor trimise in istoric salariati, pentru a putea fi vizualizate si evaluate ulterior (de asemenea, orice modificare – un CO, o prima, un pontaj samd, trebuie reluata prin Start Calcul pentru a fi inregistrata in istoric).

Din aceasta fereastra se pot realiza si Fluturasii – in cazul in care intr-o firma se doreste tiparirea lor pentru salariati. Ei sunt asezati cate 4 pe pagina si contin cele mai importante informatii in legatura cu salarizarea: nume, functie, salariu tarifar, venit brut/net, contributii samd.

fluturas

Butonul Centralizator pe compartimente – prezinta sintetizat costurile salariale pe fiecare compartiment in parte, continand aceleasi capete de tabel ca si in cazul Statelor de plata. Sunt practic sumate toate informatiile si impartite, in functie de salariati, pe compartimente.

Centralizator contributii  - prezinta, pentru luna selectata, un tabel cu doua coloane: denumire contributie (venit brut, contrib. CAS asigurati, contrib. somaj asigurati samd) si valoare – ambele facand referire la activitatea intregii firme.

Bifa pentru tichete de masa – daca este aplicata, atunci valoarea tichetelor va fi trecuta in statul de plata, iar daca sunt bifate si sporurile, atunci ele vor fi defalcate si prezentate pe fluturasi. Bifarea calcul realizat in acord – va insemna ca in procesarea salariilor se va tine cont de acest lucru in procentele primelor si al realizatului in acord; daca este debifat, atunci se va calcula salarizare la procent 100%.

bife

Fereastra Calcul Salarii contine mai multe pagini: detalii salarii, rezumat salarii, centralizator contributii grupat dupa compartiment, centralizator ore suplimentare, centralizator retineri efectuate, centralizator sporuri acordate.

Detalii salarii – reprezinta pagina principala cuprinde o multitudine de informatii in tabelul central:

  • Total cheltuieli salariale – format din venitul brut + contributiile angajatorului din care se scade ceea ce plateste statul pentru concediile medicale, adica indemnizatia BO asig sociale ;
  • Procentele pentru realizat in acord si prime;
  • Baza calcul salariu realizat – se refera la salariu caruia i se va aplica procentul de acord pentru a genera salariul realizat (baza calcul salariu realizat si salariu realizat sunt egale cand procentul de realizat in acord este 100%);
  • Ore pontate – sunt orele care sunt considerate in pontaj, restul putand fi repartizate pe partea de premii;
  •  Bifarea pentru plata in acord – se refera la ore regie, ore acord (a se vedea explicatia din salariat nou - baza de calcul calcul); suma pentru ore acord este trecuta intr-o coloana separata;
  • Ore normate – sunt in legatura cu realizat-ul in acord, si pot fi diferite de orele pontate (ex: realizat-ul este 75%, asadar chiar daca un angajat a venit 86 de ore la serviciu, fiind pontat cu 86 de ore, orele sale normale sunt 86 x 75%=65);
  • Zile lucratoare (in luna respectiva), norma (de obicei 8 ore), ore suplimentare, ore noapte, spor ore suplimentare (numarul orelor suplimentare x tariful orar);
  • Sporuri (pentru cei care se incadreaza la o anumita categorie de spor), premii;
  • Indemnizatie CO – apare dupa calculul concediului, pentru persoanele care au beneficiat de concediu de odihna in luna de calcul, respectiv Zile CO;
  • BO – ca numar total de zile de concediu medical, BO Soc. – numarul de zile de concediu medical platite de societate, BO Asig – numarul de zile de concediu medical platite de asigurari, I – numarul de zile invoite, N – numar de zile absente nemotivat, zile somaj – numar de zile de somaj, zile supendare,
  • Indemnizatie BO Soc. , Indemnizatie BO Asig., Indemnizatie BO (totala), Penalizari/alte retineri – toate ca sume;
  • Baza de calcul somaj, Indemnizatie somaj, procent somaj tehnic (ex: pentru o baza de 1000 de lei, si procentul de 75% se va acorda o indemnizatie de 750 lei);
  • Total salariu – salariu platit de angajator, din care este scazuta indemnizatia de BO;
  • Venitul brut – venitul brut al angajatului;
  • Contributii angajat: CAS, Sanatate, Somaj si Total; contributii angajator: CAS, Sanatate, Somaj, ITM, Fond garantare creante salariale, Contrib. pentru CM si indemnizatii, Contrib. pentru accidente de munca si boli profesionale si Total;
  • Venitul net = venitul brut – total contributii angajat;
  • Sume neimpozitate – (ex: pensiile care au drept de deducere in limita stabilita de lege);
  • Venit baza calcul = venit net – contributie sindicat (daca exista) – deducerea; reprezinta venitul la care se aplica impozitele;
  • Impozit = impozit venit baza calcul + impozit valoare tichete masa;
  • Salariu net = venit net -  impozit; reprezinta salariul pe care angajatul il primeste “in mana” pentru perioada selectata;
  • Avans, alte avansuri, retineri  - se refera la plati deja efectuate, care vor fi scazute din salariul net pentru a obtine Restul de plata.

Click dreapta in tabel (pagina salarizare, nu salarizare cu parte fixa) permite aplicarea de:

  • Realizat in acord
  • Procent prime
  • Procent somaj tehnic, modificand corespunzator pentru unul sau mai multi angajati selectati procentele respective.

 

salarizare

 

Centralizator contributii grupat dupa compartiment – prezinta aceleasi informatii ca in pagina de detalii, diferenta fiind in afisarea insumata pe compartimente.

Centralizator ore suplimentare – se alege perioada (din septembrie – decembrie 2010, daca au existat date introduse), Start prelucrare – vor fi afisate, pe compartimente, veniturile brute, contributiile angajatorului, total fond salarii, ore pontate normal, ore suplimentare, total ore, sumele aferente orelor suplimentare, precum si pondere ore suplimentare in total ore sau pondere sume ore suplimentare in venit brut samd.

Si in acest centralizator exsita posibilitatea de Tiparire selectie sau Export in Excel.

Centralizator retineri efectuate – afiseaza numele si prenumele, precum si compartimentul, denumirea retinerii si valoare sa. Pot fi afisate mai multe tipuri de retineri simultan (ex: garantie materiala, pensie alimentara, pensie facultativa, alte sume). Totalul retinerilor este acelasi cu cel afisat in detalii salarii – coloana retineri.

 

retineri

Centralizator sporuri acordate – afiseaza numele si prenumele, precum si compartimentul, denumirea sporului si valoarea sa. Sunt afisate numai persoanele carora li se aplica un spor (ex: de toxicitate, de antena). Totalul sporurilor este acelasi cu cel afisat in detalii salarii – coloana sporuri.

Butonul Export spor ore suplimentare in Dosar premii – se refera la situatia in care pentru un salariat exista sau nu bifarea “adauga spor ore calculate la venitul brut” (a se vedea salariat nou – pagina baza de calcul). Daca bifarea respectiva este activa, atunci orele suplimentare se adauga la venitul brut si in rubrica spor ore suplimentare va fi trecuta valoarea 0; daca nu este aplicata bifa, acele ore pot fi inregistrate ca Premii cu ajutorul butonului Export ore suplimentare in Dosar premii.

 

Plata salarii

Tabelat sunt prezentate informatiile: marca, nume si prenume, CNP, compartiment, cont bancar, salariu brut, venit net, avans, alte avansuri, retineri, rest de plata lichidare, plati anterioare lichidare, plata curenta, rest de plata, modalitatea de plata (card/numerar).

efectuare_plata

Click dreapta – efectuare plata – pentru una sau mai multe pozitii selectate, daca nu s-au efectuat inca. De asemenea, se poate plati doar o suma din totalul cuvenit, diferenta adaugandu-se la rest de plata.

 

Centralizator salarii

Fereastra cuprinde toti angajatii cu sumele corespunzatoare salarizarii; partea de sus ofera campurile pentru  “calea catre fisierul de exportat”, Director general, intocmit, titlu raport. Ultima operatiune este cea de Export banca, pentru generarea dischetei corespunzatoare.

centr_salarii

De asemenea, din partea de jos a ferestrei se poate Tipari Selectia pentru pozitille alese, se poate Exporta in Excel, sau se poate Tipari restul de plata card, respectiv restul de plata numerar.

 

Generare note contabile privind salarizarea

Din fereastra note contabile generate – se da click pe start calcul – automat se va genera nota contabila care va avea coloanele de conturi debit/credit, valoare, partenerul, explicatiile si nr. nota.

generare_nota

Din butonul salveaza notele contabile se trimit automat in contabilitate statele de plata si notele contabile aferente (ex: din meniul contabilitate – fisa contului luna curenta – se introduce  contul contabil 421.01 analitic – se va regasi nota generata in data respectiva).

Note contabile generate aferent contabilitatii de gestiune – se refera la repartizarea cheltuielilor pe conturi de gestiune, clasificare, centre de cost. Partea de jos a ferestrei face trimiterea catre contabilitatea de productie – Salveaza notele contabile aferent cont. de gestiune. (se regaseste in registrul jurnal al contabilitatii de productie). Pentru anumite cheltuili salariale este se faca raportarea la profit pentru a nu afecta costurile finale ale productiei.

Notelor contabile sau cele aferente contabilitatii de gestiune pot fi generate doar in conditiile in care in meniul salariati s-au introdus pentru fiecare angajat, pe baza de sabloane, corespondentele pe conturi pentru salarizare (a se vedea note contabile aferente salariilor).