Inchidrere conturi de venituri si cheltuieli

 

Prin realizarea operatiunilor de inchidere conturi de venituri si cheltuieli si prelucrarea balantei de verificare, sodurile finale pentru clasa 6 si 7 sunt egale cu 0 (la sfarsit de luna) – se inchid in contul 121, de profit si pierdere (cu rulaj debitor din luna reprezentand cheltuielile si rulajul creditor din luna reprezentand veniturile).

 

inchidere_luna

 

Acelasi lucru se intampla si ca urmare a operatiunii de inchidere conturi de TVA si prelucrarea balantei de verificare.

Daca se anuleaza inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli, prin prelucrare in balanta, soldurile finale pentru clasele 6 si 7 nu vor mai fi 0.

 


 

 

Planul de conturi

 

Cont contabil nou

Fereastra ofera posibilitatea de a introduce noi conturi contabile, sintetice sau analitice. Astfel, se selecteaza in primul rand natura contului – sintetic sau analitic.

 

Daca de exemplu se doreste a se crea un analitic la 601, el devenind cont parinte si se valideaza alegerea, el se blocheaza – nu mai poate fi modificat. In schimb se poate alege functiunea contului – activ/pasiv sau bifunctional.

 adauga_cont

 

Automat in primul camp pentru simbolul contului va fi trecut 601, iar "terminatia" corespunzatoare va putea fi introdusa manual  .01, de exemplu. Se se atribuie o denumire noului cont creat – cheltuieli cu mat. prime (altele). In continuare se introduc soldurile initiale creditoare sau debitoare (daca este cazul). Se precizeaza de asemenea unde se transfera soldul final (se alege din planul de conturi); in exemplu, fiind vorba de un cont de cheltuieli, se va transfera in 121.

 

adauga_cont2

 

Exista si posibilitatea de a aplica diverse bifari, dupa cum urmeaza:

  • Solduri formate din rulaje si solduri initiale pe parteneri – va lega automat contul, in momentul in care se va lucra cu el, de parteneri, soldul lui fiind format din suma soldurilor pe fiecare partener in parte;
  • Utilizat la mijloace fixe – ajuta la receptia de mijloace fixe si impartirea diverselor pozitii in mijloace fixe individuale. (de exemplu, 2 calculatoare care indeplinesc conditiile pentru a deveni mijloace fixe, pot fi inregistrate individual si calculata amortizarea lor separata, prin trimiterea la contul de mijloace fixe); - a se vedea Modulul de mijloace fixemijloace fixe intrate in luna curenta neprelucrate.
  • Utilizat la efecte de plata/incasare – in momentul intocmirii unui cont nou, aplicarea acestei bife ajuta la inchiderea efectelor. De exemplu, se inregistreaza pe un cont un efect; in momentul in care vine la plata, el trebuie sa se si stinga .
  • Vizibil in balanta sintetica – aplicarea bifei va permite afisarea contului nou creat cand se vizualizeaza balanta sintetica.

 

In momentul in care au fost introduse toate informatiile, se poate Salva noul cont. O fereastra-mesaj va atentiona asupra faptului ca acel cont de la care s-a plecat pentru a crea un nou analitic se va transforma in cont parinte, acest lucru insemnand ca soldurile si operatiunile efectuate in contabilitate vor fi mutate pe noul cont analitic creat – 601.01, in exemplul nostru.

 

Acelasi lucru se poate aplica si pentru conturile sintetice, in cazul in care apare un nou cont contabil. Se selecteaza tipul contului, se valideaza, si se introduce direct simbolul contului in campul corespunzator si se continua operatiunile descrise anterior.

  


 

Note si jurnale

 

Dosar note contabile

 

Fereastra este un nomenclator unde se ofera posibilitatea de a grupa documente dupa anumite elemente. De exemplu, poate fi acordata o nota contabila tuturor documentelor care au relatie cu salariile – nota 8, sau relatie cu o banca – nota 1 samd.

 

nomenclator_note

 

Fereastra prezinta in partea de jos posibilitatea de adaugare de nota noua sau de modificare sau stergere a celor existente. Ajuta practic la indosarierea sau gruparea mai rapida a documentelor in functie de un anumit element stabilit. Numarul notei contabile se completeaza la fiecare noua nota contabila inregistrata.

 

 

Nomenclator jurnale de TVA

Jurnalele de aici sunt de fapt „coloane” ce vor stabili bazele de impozitare si valorile de tva,  ajutand la realizarea registrului de vanzari si cumparari. Chiar la introducerea unei note contabile noi, se va completa in tabel si nr. jurnal corespunzator pentru baza de impozitare, precum si nr. jurnal pentru tva-ul aferent.

 

nomenclator_jurnale_tva

 

Jurnalele se aplica doar pentru activitatile de vanzari si cumparari, pentru consum, in dreptul jurnalului la introducerea unei note contabile va fi trecuta valoarea „0”.

  


 

Sabloane note contabile

 

Adauga/Dosar contari

Se poate adauga un sablon pentru o nota contabila: se va preciza unde se aplica – se selecteaza din lista propusa – receptie, transferuri, consumuri, plati, incasari samd, se introduce un numar al notei respective, si se precizeaza tipurile de conturi corespunzatoare. Ex:  in campul se aplica la completam receptie, caz in care va trebui sa precizam contul furnizor (401*) si contul de gestiune (301*) in care intra.

 

sabloane_note

 

Se apasa pe adauga si se completeaza formula – care poate fi – valoare fara tva, valoare tva, valoare cu tva, valoare adaos, samd. Se precizeaza si conturile pentru fiecare formula aleasa – valoare fara tva – 301* cu 401*, se alege din nomenclator jurnale tva si numarul de jurnal, si se poate alege o noua formula. In final se va salva un astfel de sablon, care ajuta la inregistrari mai rapide a notelor contabile.

 

Dosar contari

Aici se vor regasi corespondentele contabile construite in fereastra de adaugare de contari.

 

dosar_contari 

 

Sabloane/dosar note contabile

Adauga sablon nota contabila – fereastra permite adaugarea de sabloane contabile; trebuie completate campurile cu denumirea sablonului, nr. notei contabile; se apasa butonul adauga care va crea o noua pozitie in tabel, unde se vor completa: conturile debitoare si creditoare, pozitia din jurmal, formula si observatiile. In campul corespunzator formulei se va completa valoarea fara TVA, valoare cu TVA sau valoarea TVA.

Daca s-a facut un sablon pentru deconturi, el va putea fi folosit in momentul in care se adauga o astfel de nota contabila. (ex: se adauga o nota contabila pe baza de sablon – se introduce nr. documentului, data, si valoarea cu tva, daca este cea inregistrata pe document; automat se va face impartirea valorica si corespondenta conturilor. Se pot adauga astfel foarte usor note contabile pentru diverse deconturi.