Balante de verificare

 

Balanta de verificare in luna curenta

 

Mini-fereastra initiala prezinta posibilitatile de vizualizare a balantei: Tip – sintetica, analitica sau mixta, precum si optiuni de afisare: solduri initiale, rulaj cumulat, rulaj in luna, total rulaj, total sume, solduri finale.

 

Se bifeaza optiunile dorite spre afisare si se apasa butonul prelucrare. Finalizarea prelucrarii deschide fereastra care afiseaza balanta de verificare. Partea de sus a ferestrei ofera posibilitate de filtrare, precum si specificarea dimensiunilor de pagina – A4 sau A3. Se poate tipari sau realiza exportul in Excel.

 

 balanta_verif

 

Setarea implicita va afisa o balanta mixta, cu solduri initiale, rulaj in luna, total rulaj, total sume si solduri finale. Pentru usurinta in vizualizare, sunt repartizate si culori diferite pentru conturi – sintetice pe gri, analitice simple pe alb si analitice-parinte pe galben. Se utilizeaza balanta sintetica pentru raporturile cu anumiti terti – bancile de exemplu, precum si la bilant.

 

Balanta analitica parteneri

 

Fereastra afiseaza conturile si pentru fiecare din ele, partenerii cu care intra in contact. Tabelat se regasesc urmatoarele informatii: denumire partener, cod fiscal, sold initial debitor/creditor, rulaj precedent debitor/creditor, rulaj curent debitor/creditor, total rulaje debitoare/creditoare, total sume debitoare/creditore, sold final debitor/creditor.

Bineinteles, pentru oricare cont, totalurile detaliate aici pe parteneri corespund cu totalurile din balanta de verificare din luna curenta.

 

balanta_parteneri

 

Partea de jos a ferestrei ofera posibilitatea de a expanda sau compacta informatiile afisate, precum si de a schimba un partener, daca se considera ca aceasta operatiune este necesara. De asemenea, se poate tipari sau exporta in Excel.

Fiind vorba de o balanta in sistem de pivotare a coloanelor, se poate „trage” in locul contului afisarea dupa partener.

 

 

Balanta de verificare cumulata

 

Fereastra prezinta, luna de luna, toate informatiile pentru fiecare cont in parte. Astfel, se poate vedea mai simplu un rulaj sau un sold pentru un cont intr-o anumita luna, fara a mai fi necesar de vizionat intreaga balanta.

 

 balanta_cumulat

 

Partea din stanga prezinta planul de conturi in format arborescent, iar in partea dreapta, in tabel, sunt datele pentru contul selectat, afisate pe fiecare luna in parte: solduri, rulaje. Primele doua coloane sunt pentru an si luna, fiind realizata o ordonare dupa luna.

 


 

 

Verificare solduri in balanta parteneri/trezorerie

 

Sunt 2 tipuri de evidente – pe conturi contabile si in acelasi timp pe facturi.

 

Daca urmarim in balanta analitica pe parteneri, vedem sumele corespunzatoare dar fara a vedea si facturile aferente – ele se pot vedea in fisa contului. In acelasi timp, in modulul trezorerie, la clienti neachitati, se poate vedea exact pe fiecare factura in parte, putand observa si datele scadente, numarul de zile intarziere samd.

 

A aparut astfel aceasta necesitate de a verifica soldurile din balanta cu ceea ce se regaseste in trezorerie.

 

Modalitatea de lucru presupune: se deschide din trezorerie lista furnizori de plata sintetica si cu click dreapta se exporta soldurile; se deschide balanta analitica de la parteneri, se selecteaza toata balanta (ctrl+a) si asemanator cu click dreapta se exporta soldurile. In fereastra verificare solduri in balanta parteneri/trezorerie se vor observa cele sumele si eventualele diferente. Fereastra cuprinde asadar: denumire partener, sold balanta, sold trezorerie si diferente.

 

Acolo unde se regasesc astfel de diferente, ele trebuie identifacate si situatiile rezolvate pentru a nu exista posibilitatea ca in balanta sa fie o anumita suma iar in trezorerie 0 sau invers, in trezorerie sa fie o suma si in balanta 0.

 

Aceasta fereastra este un instrument de ajutor atat pentru cei care inregistreaza facturile in cele doua locatii din modulul trezorerie – furnizori neachitati, respectiv clienti datornici, cat si pentru cei care opereaza contabil.

 

 

Sablon nou situatii financiare

In aceasta fereastra pot fi realizate diverse sabloane pentru situatii financiare, cum ar fi un bilant.

Se completeaza denumirea sablonului si se adauga pozitie cu pozitie diverse formule, cu informatiile: denumire formula (ex: imobilizari corporale), formula (201+203+..... , practic conturile corespunzatoare), observatii (active imobilizate).

 

 sabloane_operatii

 

Dosar sabloane financiare

Aici pot fi vizualizate sabloanele realizate. In partea stanga a ferestrei se  regaseste in cadrul gruparii titlul sablonului iar prin selectarea unui din ele, in partea dreapta apar denumirile si calculul formulelor, precum si diversele observatii.

 

 

Situatii financiare

In aceasta fereastra se vor opera diverse situatii financiare, pe baza sabloanelor realizate. Astfel, se importa in primul rand sablonul dorit din dosar sabloane financiare. Se apasa apoi butonul procesare care va realiza calculatiile precizate in sablon. Se poate expanda sau compacta rezultatul.

Partea de jos a ferestrei ofera optiunile de export in Excel si tiparire.